Sukker kan forekomme i drikkevarer, enten naturlig som i juice, eller som en ekstra ingrediens. Sukker gir sødme, og fremhever ulike smaker.

Sukkeret vi bruker i Norden er sukkerrør, som også er kjent som sukrose eller "vanlig sukker".

Sukrose finnes i mange frukter og grønnsaker, og er det vi vanligvis bruker i te eller kaffe. Sukrose dannes når fruktose og glukose kombineres. Fruktose og glukose er karbohydrater, og er de to viktigste enkle sukkerartene (eller monosakkarider) for det menneskelige forbruk.

Preferansen for søt smak er medfødt. Vi blir vant til den søte smaken allerede når vi ammes med morsmelk. Den søte smaken av sukker verdsettes av alle, men graden av ønsket sødmeintensitet er svært individuell.

Mange av våre drikkevarer inneholder sukker. Som alle mat- og drikkevarer, kan brus med sukker konsumeres som en del av et variert kosthold. Det er viktig å balansere kaloriene som inntas med kaloriene som forbrennes gjennom fysisk aktivitet, og å ta valg som passer den enkeltes livsstil.

Generelt sett inneholder sukrede brus- og juicedrikker 9-13 gram sukker per 100 ml. Coca-Cola inneholder 10,6 gram sukker per 100 ml hvilket tilsvarer 3,5 sukkerbiter (3 g sukkerbiter).

På etiketten på hvert produkt finner du tydelig og lettfattelig informasjon om prosentandelen av energi og sukker.