Du har antageligvis hørt om en sukkererstatning som heter steviol glykosider. Dette søtstoffet er et ekstrakt fra en Steviaplante fra Sør-Amerika, hvilket er grunnen til at man i det muntlige ofte refererer til steviol glykosider som "stevia" eller "steviaekstrakter".

Steviaplanten er blitt brukt til å søte mat i hundrevis av år. Europakommisjonen autoriserte bruken av steviaekstrakt, kalt steviol glykosider, i november 2011 i hele EU. Denne beslutningen var basert på mer enn 25 års forskning av steviol glykosider, som viste seg å være trygt å bruke i mat- og drikkeprodukter.

Steviol glykosider er brukt i en rekke mat- og drikkevarer. De er vokst til å bli en søtstoffavoritt rundt om i verden, spesielt for forbrukere som prøver å ha et balansert kosthold. Steviaekstraktet er 200 ganger søtere enn sukker. Det kompletterer sukkerfrie og kalorifrie søtstoffer som brukes i våre brusdrikker.

Kort om steviaplanten og steviol glykosider:

  • Steviaplanten er i krysantemumslekten.
  • Det finnes hundrevis av forskjellige arter av steviaplanten, men bare én, kalt Stevia Rebaudiana, som inneholder naturlige komponenter som gjør at bladene smaker søtt.
  • For å skape dette søtstoffet, raffinerer man blader av steviaplanten inntil kun de søte molekylære forbindelsene er igjen.
  • Søtstoffet er kalorifritt, noe som gjør det til et flott alternativ når du vil kutte ned på kaloriene. 
  • Steviol glysider er 200 ganger søtere enn sukker, så man trenger svært små mengder for å gi en flaske med drikke sødme.