Kombiner Coca-Cola life med en grønn julerett!

Siden julemiddagen ofte domineres av tunge retter kan det være deilig med en grønn rett som letter opp. Hvorfor ikke en mettende salat, små omelettruter (som også fungerer perfekt som velkomstmat eller appetittvekkere) og ovnsbakt gresskar som et enkelt men veldig godt, grønt tilbehør. Alle retter kan tilberedes uten nøtter, nøttene kan serveres ved siden av. To av rettene er i tillegg glutenfrie. Oppskriftene er ikke vanskelige, og mye kan gjøres klart på forhånd. Perfekt hvis du har mange andre juleforberedelser!

Speltsalat med kål, søtpotet og sennepsdressing
4 porsjoner

En mettende, vakker og smaksrik salat som er enkel å tilberede på forhånd. Hel spelt blandes med grønnkål, ovnsbakt rosenkål, søtpotet og raspet vintereple. Ringle over en enkel sennepsvinaigrette og server som tilbehør til julemiddagen, eller sammen med falaffel og tofu som en helt egen rett.

Ingredienser 

2 dl hel spelt, bløtlagt i 8 timer
200 g grønnkål
250 g rosenkål
400 g søtpotet
2 små vinterepler
1 dl granateplekjerner
1 dl valnøttkjerner
1/2 dl rosiner
2 ss ekstra virgin olivenolje
2 klyper salt

Sennepsvinaigrette
1 ss ekstra virgin olivenolje
1 ss dijonsennep
1 ss honning
2 ss eplesidereddik
1 ss økologisk ferskpresset appelsinjuice + 1 ts revet appelsinskall
salt, nymalt svart pepper

Slik gjør du
Sett ovnen på 200 ºC. Kok spelt som beskrevet på pakken. La den avkjøles.
Ta bort stammen fra grønnkålen og skjer bladene i strimler. Legg i en stor bolle og «massér» sammen med 1 ss olivenolje og 1 krm flaksalt. Sett til siden. Skrubb søtpoteten og skjær den i båter. Rens og del rosenkålen på midten. Legg søtpoteten på en plate med bakepapir og bland båtene med 1/2 ss olivenolje og 1 klype salt. Tilbered midt i ovnen i 10 minutter. Bland rosenkålen med 1/2 ss olje, legg på stekeplaten og tilbered i ytterligere 15 minutter, til søtpoteten er myk og rosenkålen har lett tyggemotstand. Rør om etter halve tiden.

Bland ingrediensene til vinaigretten. Smak til med salt og pepper.

Skjær eplet i tynne skiver. Legg spelt, grønnkål, søtpotet, rosenkål, epleskiver, nøtter, granateplekjerner og rosiner lagvis på et stort fat. Ringle over vinaigretten.

Tips! For en salat som er raskere å tilberede – velg mathavre eller quinoa i stedet for spelt.

For alle – Bytt ut spelt med quinoa eller villris for å gjøre retten glutenfri. Bytt ut valnøttene med gresskarkjerner eller solsikkekjerner for å gjøre den nøttefri.

Omelettruter med rødbeter, spinat og chevre
Blir ca. 12 biter

Smakskombinasjonen rødbeter, chevre og honning er en vinterfavoritt. Skjær opp i ruter, ringle over søt honning og pynt med karse. Perfekt som velkomstrett eller som små snitter på julebordet!

Ingredienser 

5 middels store rødbeter
150 g bladspinat
150 g chevre
1 liten rødløk
6 store egg
1 ss flytende honning
2 ss pinjenøtter
1 klype salt
1/2 klype nymalt svart pepper

Til servering
flytende honning
karse

Slik gjør du
Sett ovnen på 200 ºC. Legg rødbetene i en kasserolle og kok dem i 35 minutter, til de er myke men fortsatt har en fast kjerne. La rødbetene avkjøles, skrap bort skallet og skjær dem i tynne skiver. Kle en liten, ildfast form, ca. 20x25 cm, med bakepapir. Fres spinaten i stekepannen i litt olje til den begynner å mykne. Skjær osten i skiver. Skrell løken og skjær den i tynne skiver. Visp raskt sammen egg, honning, salt og pepper med en gaffel. Legg rødbetsskiver, spinat og halvparten av osten i formen. Hell over eggeblandingen. Legg den skivede løken på toppen, strø over resten av osten og pinjenøttene. Tilbered midt i ovnen i 25-30 minutter til eggene har stivnet og omeletten har blåst seg lett opp. La den avkjøles i minst 30 minutter, men gjerne i et par timer, slik at den rekker å sette seg ordentlig. Løft opp omeletten fra formen, ringle over ekstra honning og skjær omeletten i ruter. Pynt med karse. Serveres romtemperert eller lun.

Tips! Øk temperaturen og endre gjerne til grillfunksjon de siste 5 minuttene av tilberedningen for å få fin farge på omeletten.

Ovnsbakt gresskar med fetaost, mynte og sitrusfrukt
4 porsjoner

Julens smaker samlet på ett fat – med friskt og grønt tilbehør og mye fruktsmak. Store biter av søtt, kanel- og nellikbakt flaskegresskar legges lagvis med høvlet fennikel, skivede sitrusfrukter, smulet fetaost og fersk mynte.

Ingredienser 

1 stort flaskegresskar
1 ts malt kanel
2 klyper malt nellik
1 fennikel
2 blodappelsiner
3 klementiner
200 g fetaost
1/2 dl gresskarkjerner
1 krukke mynte
1 ss ekstra virgin olivenolje
1 klype salt
1/2 klype nymalt svart pepper

Slik gjør du
Sett ovnen på 200 ºC. Vask flaskegresskaret, del den på langs og ta ut innholdet i kjernehuset. Skjær gresskaret i centimetertykke skiver og del de største skivene på midten. Legg gresskaret på en stekeplate med bakepapir og bland med olivenolje, kanel, nellik og salt. Tilbered midt i ovnen i ca. 35 minutter, til gresskaret er mykt og kantene har blitt litt sprø. Rens fennikel og skjær den i tynne skiver med mandolin eller en skarp kniv. Fjern skallet på appelsinene med en skarp kniv, og del den i skiver. Skrell klementinene og skjær i skiver. Rist gresskarkjernene i en tørr og varm stekepanne. Legg biter av flaskegresskar, fennikel, sitrusfrukt, smulet fetaost og gresskarkjerner på et stort fat. Pynt med mynte.

Tips – For å variere, bytt ut gresskaret med søtpotet.

For alle – Velg bort fetaost slik at retten blir vegansk.