1006 Navy Chair i aluminium blir oppdatert til 111 Navy Chair, laget av 111 resirkulerte plastflasker.

Det elektriske maskin- og utstyrsselskapet Emeco i Pennsylvania er en usannsynlig forretningspartner for Coca-Cola. Enda mer spesielt er produktet av deres felles innsats: En plaststol i 40-tallsstil. Historien startet da Coca-Cola oppmuntret partnere til å komme med ideer til gjenbruk av plastflasker. Målet med prosjektet var å vise at noe som er laget av resirkulert plast kan være av høy kvalitet, ha lang levetid og være ønskverdig.

Gregg Buchbinder, leder og CEO av Emeco, ga selskapet en lidenskap for bærekraft.

Emeco er et selskap som ble grunnlagt i 1944 for å levere US Navy en lett, slitesterk stol til bruk på skip og baser som en del av krigsinnsatsen. Stolene ble laget i aluminium, et metall som var i fokus for andre verdenskrigs flyindustri. Etter krigen fortsatte militære og andre offentlige etater å bestille stolen – som helt enkelt ble kalt 1006.

På slutten av 1990-tallet, fikk Emeco små bestillinger på stolen fra uvanlige steder: The Paramount Hotel i New York, som Philippe Starck holdt på å redesigne, og Giorgio Armani i Milano. Arkitekter og designere hadde gjenoppdaget stolen og anså den som tidløs, enkel og ikonisk.

Emeco inngikk en rekke høyprofilerte allianser med designere og arkitekter som verdsatte stolen: Philippe Starck, Frank Gehry, Norman Foster, Jean Nouvel, Konstantin Grcic og BMWs sjefsdesigner Adrian van Hooydonk.

Når Coca-Cola kom til Emeco i 2006, fant de noe felles i arven til de ellers svært ulike selskapene. Emeco hadde vokst opp i en tid med krig og skrothauger og gjenvinning som kom av patriotisme. Deres stol ble utplassert rundt om i verden, der amerikanske tjenestefolk var stasjonert. Også Coca-Cola var kjent for sin lange historie av gjenbruk – spesielt den klassiske glassflasken. De delte også 1940-tallets patriotiske ånd, særlig 1941-løftet fra Coca-Colas leder Robert Woodruff, som sa at enhver person i uniform bør få seg en colaflaske til 5 cent, uansett hvor han var, og hva enn det måtte koste virksomheten." Lederne av Emeco innså at "fyren som satt på en Emeco stol i de dagene, sannsynligvis også ville drikke en Cola."

Nytt holdbart design fra PET

Samarbeidet mellom Coca-Cola og Emeco betød at Emeco måtte forholde seg til utfordringene ved å gjenbruke PET-plast, som er mye større enn ved gjenbruk av aluminium. Det er relativt enkelt å bruke PET til å lage produkter som t-skjorter og tepper, men svært vanskelig å bruke i en stol. Så det tok flere år før kjemikere fant den rette formelen for det nye materialet, kalt rPET. For å få litt tekstur prøvde de å holde seg borte fra det skinnende glatte utseende av resirkulerte produkter. De ville ha noe som så klassisk ut, ikke nyskapende.

Emeco Broom Barstool ble skapt av Philippe Starck og Emeco, og er laget av post-industrielt avfall – 75 % polypropylenavfall og 15 % trefiber fra trevirkeproduksjon.

Til sist, i 2010, var det ferdige produktet klart: En attraktiv utgave av den originale Emeco stolen laget av rPet. I tråd med selskapets bruk av numeriske navn, og det faktum at hver stol var laget av 111 resirkulerte Coca-Cola flasker, ble den kalt 111 Navy Chair, og introdusert på Milan Furniture Fair One i fargene som var tilgjengelig, blant annet – tilfeldigvis – Coca-Cola rød.