1006 Navy Chair i aluminium blir oppdatert til 111 Navy Chair, laget av 111 resirkulerte plastflasker.

Det elektriske maskin- og utstyrsselskapet Emeco i Pennsylvania er en usannsynlig forretningspartner for Coca-Cola. Enda mer spesielt er produktet av deres felles innsats: En plaststol i 40-tallsstil. Historien startet da Coca-Cola oppmuntret partnere til å komme med ideer til gjenbruk av plastflasker. Målet med prosjektet var å vise at noe som er laget av resirkulert plast kan være av høy kvalitet, ha lang levetid og være ønskverdig.

_Article-3.4.2_v3_310x270.png
Gregg Buchbinder, leder og CEO av Emeco, ga selskapet en lidenskap for bærekraft.

Emeco er et selskap som ble grunnlagt i 1944 for å levere US Navy en lett, slitesterk stol til bruk på skip og baser som en del av krigsinnsatsen. Stolene ble laget i aluminium, et metall som var i fokus for andre verdenskrigs flyindustri. Etter krigen fortsatte militære og andre offentlige etater å bestille stolen – som helt enkelt ble kalt 1006.

På slutten av 1990-tallet, fikk Emeco små bestillinger på stolen fra uvanlige steder: The Paramount Hotel i New York, som Philippe Starck holdt på å redesigne, og Giorgio Armani i Milano. Arkitekter og designere hadde gjenoppdaget stolen og anså den som tidløs, enkel og ikonisk.

Emeco inngikk en rekke høyprofilerte allianser med designere og arkitekter som verdsatte stolen: Philippe Starck, Frank Gehry, Norman Foster, Jean Nouvel, Konstantin Grcic og BMWs sjefsdesigner Adrian van Hooydonk.

Når Coca-Cola kom til Emeco i 2006, fant de noe felles i arven til de ellers svært ulike selskapene. Emeco hadde vokst opp i en tid med krig og skrothauger og gjenvinning som kom av patriotisme. Deres stol ble utplassert rundt om i verden, der amerikanske tjenestefolk var stasjonert. Også Coca-Cola var kjent for sin lange historie av gjenbruk – spesielt den klassiske glassflasken. De delte også 1940-tallets patriotiske ånd, særlig 1941-løftet fra Coca-Colas leder Robert Woodruff, som sa at enhver person i uniform bør få seg en colaflaske til 5 cent, uansett hvor han var, og hva enn det måtte koste virksomheten." Lederne av Emeco innså at "fyren som satt på en Emeco stol i de dagene, sannsynligvis også ville drikke en Cola."

Nytt holdbart design fra PET

Samarbeidet mellom Coca-Cola og Emeco betød at Emeco måtte forholde seg til utfordringene ved å gjenbruke PET-plast, som er mye større enn ved gjenbruk av aluminium. Det er relativt enkelt å bruke PET til å lage produkter som t-skjorter og tepper, men svært vanskelig å bruke i en stol. Så det tok flere år før kjemikere fant den rette formelen for det nye materialet, kalt rPET. For å få litt tekstur prøvde de å holde seg borte fra det skinnende glatte utseende av resirkulerte produkter. De ville ha noe som så klassisk ut, ikke nyskapende.

Article_3_4_2_v2_310x270.png
Emeco Broom Barstool ble skapt av Philippe Starck og Emeco, og er laget av post-industrielt avfall – 75 % polypropylenavfall og 15 % trefiber fra trevirkeproduksjon.

Til sist, i 2010, var det ferdige produktet klart: En attraktiv utgave av den originale Emeco stolen laget av rPet. I tråd med selskapets bruk av numeriske navn, og det faktum at hver stol var laget av 111 resirkulerte Coca-Cola flasker, ble den kalt 111 Navy Chair, og introdusert på Milan Furniture Fair One i fargene som var tilgjengelig, blant annet – tilfeldigvis – Coca-Cola rød.