Coca-Cola Norge | historien om den moderne julenissen | Colanissen | Coca-Cola

Coca-Cola Norge | historien om den moderne julenissen | Colanissen | Coca-Cola

Den Julenissen som vi alle kjenner og elsker — den store, koselige mannen i rød drakt med hvitt skjegg — så ikke alltid slik ut.

 

Faktisk er mange overrasket over å høre at før 1931, ble julenissen fremstilt som alt fra en høy, tynn mann til en spøkelsesaktig alv. Han har vært kledd biskopkappe og jegerdyreskinn.

 

Da den amerikanske tegneserieskaperen Thomas Nast tegnet julenissen for Harpers Weekly i 1862, var han en liten alveaktig figur. Nast fortsatte å tegne nissen i 30 år, og endret fargen på jakken hans fra brun til rød, slik vi kjenner den i dag.

 

Her er et par andre hemmeligheter som våre kolleger i Coca-Cola Journey USA har fortalt oss.

 

 

1. Julenissen er fremstilt i Coca-Cola-reklamer siden 1920-årene

 

The Coca-Cola Company begynte sine julereklamer i 1920-årene med handelsrelaterte annonser i magasiner. Den første julenisseannonsen brukte en nisse som så litt streng ut.

 

I 1930 malte kunstneren Fred Mizen en varemagasinjulenisse i en folkemengde som drakk en flaske Coca-Cola. Annonsen presenterte verdens største brusfontene, og ble brukt i trykte annonser den julen.

 

 

2. Coca-Cola bidrar til å forme vårt bilde av julenissen

 

I 1931 begynte selskapet å plassere Coca-Cola-annonser i populære magasiner. Archie Lee, leder for D'Arcy Advertising Agency som jobbet med The Coca-Cola Company, ville at kampanjen skulle vise en sunn julenisse, som var både realistisk og symbolsk. Coca-Cola satte dermed den amerikanske illustratøren Haddon Sundblom til å utvikle reklamebilder med julenissen — som viste den ordentlige julenissen, ikke en mann utkledd som julenissen.

 

Sundbloms inspirasjon var Clement Clark Moores dikt fra 1822, "A Visit from St. Nicholas" (ofte kalt "'Twas the Night Before Christmas"). Moores beskrivelse av Sankt Nick førte til et bilde av en varm, vennlig, passe lubben og menneskelig julenisse. (Og selv om det ofte sies at nissen har på seg en rød frakk fordi rødt er Coca-Cola fargen, dukket julenissen opp i rød frakk før Sundblom malte ham.)

 

Fra 1931 til 1964, viste Coca-Cola reklamer der julenissen leverte leker (og lekte med dem), tok en pause for å lese et brev og nyte en Coca-Cola. Han besøkte også barna som ventet oppe på ham, og ransakte kjøleskapene i en rekke hjem.

 

Den magiske forvandlingen av Coca-Cola julenissen skjedde i 1931. Archie Lee, reklamebyråets kreative direktør for Coca-Cola, ble inspirert til å vise en sunn, snill julenisse. Han henvendte seg til kunstneren Haddon Sundblom for å skape et slikt image.

 

 

3. Den "nye julenissen" basert på en kjøpmann

 

I begynnelsen malte Sundblom bildet av julenissen ved hjelp av en live modell – vennen Lou Prentiss, en pensjonert kjøpmann. Da Prentiss døde, brukte Sundblom seg selv som modell, og malte mens han så seg i speilet. Til sist baserte han seg på fotografier for å skape bildet av Sankt Nick.

 

Folk elsket bildene av Coca-Cola nissen og la så godt merke til ham at når noe var endret, sendte de brev til Coca-Cola Company. Et år var julenissens store belte bak frem (kanskje fordi Sundblom malte via et speil). Et annet år dukket julenissen opp uten giftering, hvilket fikk fansen til å skrive og spørre hva som hadde skjedd med nissemor.

 

Barna som vistes sammen med julenissen i Sundbloms malerier var basert på Sundbloms naboer – to små jenter. I maleriene gjorde han den ene om til en gutt.

 

Hunden i Sundbloms 1964 Julenissemaleri var egentlig en grå puddel som tilhørte naboblomsterhandleren. Men Sundblom ville at hunden skulle stå frem i julescenen, så han malte dyret med sort pels.

 

 

4. Julenissen får en ny venn i 1942

 

I 1942 introduserte Coca-Cola "Sprite Boy," en figur som dukket opp sammen med julenissen i Coca-Cola-reklamer i løpet av 1940- og 50-tallet. Sprite Boy, som var skapt av Sundblom, fikk navnet fordi han var en 'sprite', det vil si en alv. (Det var ikke før på 1960-tallet at Coca-Cola introduserte den populære drikken Sprite.)

 

 

5. Julenissen ble animert i 2001

 

I 2001 ble skissene fra Sundbloms 1962-malerier utgangspunktet for en animert TV-reklame med Coca-Cola julenissen i hovedrollen. Reklamen ble laget av den Academy Award-vinnende animatøren Alexandre Petrov.