Coca-Cola Norge | Møt Malin som lager brusen du drikker

Coca-Cola Norge | Møt Malin som lager brusen du drikker

På Coca-Cola sin fabrikk i Lørenskog blir en stor del av all norsk Coca-Cola produsert, og Malin Erica Eriksen er en av dem som faktisk lager brusen vi drikker.

 

Malin Erica Eriksen (23) har jobbet på fabrikken til Coca-Cola på Lørenskog i litt over to år, og er ansatt i prosessdelen av produksjonen.

 

– Det betyr at jeg er en av de som blander produktene vi lager. Vi måler blant annet opp mengder og blander konsentrat i store beholdere, det er dette som er basen for brusen som blir laget, forklarer Eriksen.

 

Hun kommer fra Storvika i Nordland, et sted med 40 innbyggere, men flyttet til Lørenskog sammen med ei venninne. Begge fikk jobb hos Coca-Cola på samme avdeling.

 

– Jeg er utdannet innen prosess og kjemi, og hos Coca-Cola jobber jeg i laboratoriet og i blanderommet. Ingen dager er helt like her på fabrikken, men det er nettopp variasjonen som er en av de beste tingene med å jobbe her, sier hun.

 

 

Hva er oppskriften på Cola?

 

Etter at Malin og hennes kolleger i prosessavdelingen har gjort sin del av jobben, fortsetter produksjonen på resten av fabrikken. Da blir kullsyren tilsatt, flasker blir blåst opp, brusen blir fylt på flasker, korker blir skrudd på og flaskene blir pakket. Alt gjøres på produksjonslinjen, nøye moderert av de ansatte.

 

– Det er ekstra gøy å teste nye produkter og produsere disse for første gang. Jeg var blant annet med første gangen vi produserte Coca-Cola life, det var veldig morsomt, forteller Malin.

 

Hun får ofte spørsmål fra venner om hvordan det er å jobbe på Coca-Cola sin fabrikk, og det er spesielt ett spørsmål som blir stilt ofte:

 

– «Hva er oppskriften på Coca-Cola?» er det spørsmålet jeg definitivt får oftest. Jeg spøker noen ganger med at jeg vet den hemmelige oppskriften, men jeg gjør dessverre ikke det. Det er også mange som lurer på om vi får drikke så mye Coca-Cola vi vil. Vi har jo mange ulike produkter, og jeg drikker faktisk mest Bonaqua på jobb, smiler hun.

 

Hun skryter av arbeidsmiljøet og fellesskapet på fabrikken, som hun beskriver som amerikansk. Alle setter pris på hverandre og gjør det lille ekstra for sine kolleger. Malin ble i 2016 kåret til årets ambassadør i Coca-Cola European Partners Norge, blant annet for innsatsen hennes rundt det sosiale på jobb.

 

– Det var veldig rørende at jeg ble valgt blant så mange flinke og engasjerte folk. Det er slike ting som motiverer meg til å gi det lille ekstra, og som også skaper et godt arbeidsmiljø, avslutter 23-åringen. 

 

 

Vil produsere lokalt

 

Majoriteten av produktene Coca-Cola selger i Norge, er også produsert her på Lørenskog. Vannet som blir brukt i produksjonen er faktisk det samme vannet som er i kranene i husstandene på Romerike. Nettopp denne lokale tilstedeværelsen i Norge er viktig for brusprodusenten.

 

– Coca-Cola har vært i Norge i nesten 80 år, og for oss er det viktig å være så tett på markedene som mulig. Folk tror kanskje mye importeres fra andre steder, men hele 83 prosent av produktene vi selger i Norge, lages også her til lands, forteller Stein Rømmerud, som er administrerende direktør i Coca-Cola European Partners Norge.

 

Modellen til Coca-Cola er bygd opp slik at de i størst mulig grad produserer lokalt, der produktene selges. De ønsker også å skape verdi både for kommunen og innbyggerne hvor Coca-Cola holder til. I tillegg til at de også bidrar til det norske samfunnet med å betale flere milliarder i skatter og avgifter.

 

– Vi skaper mange lokale arbeidsplasser og i Norge har vi rundt 750 medarbeidere fordelt over hele landet. Hovedanlegget vårt ligger på Lørenskog utenfor Oslo, og mange av våre medarbeidere kommer fra nærmiljøet, avslutter Rømmerud.