Coca-Cola Norge | Møt noen av våre medarbeidere som jobber med å utvikle nye produkter for Norge | Innovasjon

Coca-Cola Norge | Møt noen av våre medarbeidere som jobber med å utvikle nye produkter for Norge | Innovasjon

– Her, smak på denne!

 

Susanne Klevar står i lokalene til Coca-Cola sitt innovasjons-laboratorium i Brussel og serverer små shotglass med en hemmelig drikk som lanseres nærmere halloween.

 

– Dere blir nok litt satt ut av denne kombinasjonen av farge og smak, for smaken (som må være hemmelig en stund til) er bare utrolig frisk.

 

Drikken er et resultat av innovasjon satt i system, der Coca-Cola tester og lanserer nye ideer i høyt tempo. Susanne Klevar er en del av det norske innovasjonsteamet, og legger til at den nye drikken også representerer den kanskje aller viktigste trenden:

 

– Den er selvfølgelig uten sukker, og jeg tror dette blir en hit!

 

Sukkerfri fremtid

 

Susanne Klevar har jobbet med innovasjon hos brusgiganten i fem år, og i løpet av den tiden har hun vært med å lansere mer enn hundre nye produkter.

 

– Så godt som samtlige er sukkerfrie og det er i denne retningen vi ønsker å gå, sier Susanne og viser oss videre inn i det aller helligste.

 

En del av lokalet ser til forveksling ut som en helt vanlig norsk nærbutikk, men er i virkeligheten et hypermoderne forskningslaboratorium der drikkevarekjempen kan teste ut nye metoder og produkter.

 

– Alt her inne er spesialtilpasset for oss som kommer på besøk fra Norge. Hvis det kommer noen fra Spania hit neste uke, gjør de om på hele innredningen, forklarer Klevar og minner oss på de globale dimensjonene.

 

I dag finnes Coca-Cola sine produkter hos mer enn 27 millioner utsalgssteder, og merkevaren huser mer enn 500 forskjellige brands, med totalt 4100 forskjellige produkter – og flere er på vei.

 

 

Nye innovasjoner – hver dag

 

Fra laben i Brussel drives produktutvikling for et marked på to milliarder mennesker, fordelt på 122 land i Europa, Afrika, Asia og Midtøsten.

 

Når Coca-Cola først setter i gang noe går de all in: Hvert år leverer innovasjonslaben i Brussel hele 350 nye innovasjoner. Det kan være nye produkter, oppdatering av eksisterende drikker eller innovasjoner som kan bidra til å redusere sukkerforbruk og miljøutfordringer.

 

– Nå har vi gått over til å tilby flere valgmuligheter på produkter uten sukker enn på de med sukker, forklarer Klevar, og legger til at det fremdeles er mye å hente på innovasjon, også utenfor flasken.

 

– Emballasje er faktisk noe av det mest spennende jeg jobber med akkurat nå. Det høres kanskje litt kjedelig ut, men i et miljøperspektiv er det en rimelig big deal det vi gjør av innovasjon på emballasjeområdet med ambisjonen «A World Without Waste». Og vi lanserte nettopp flasker med 100 prosent resirkulert materiale for tre av våre merkevarer.

 

 

Datadrevet innovering

 

Det går en rød tråd fra introduksjonen av merkevaren i 1886, til den første Fanta med eplesmak i 1940, første sukkerfrie brus i 1962, den første sjokoladedrikken i 1979 til den nye energidrikken Coca-Cola Energy – innovasjon er en del av selskapets dna.

 

– Faktisk er det snart hundre år siden sixpacken ble introdusert, og allerede den gang var det fokus på gjenbruk: Slagordet i 1923 var «Save the Carton».

 

Ewelina Zawadzka, som er ansvarlig for porteføljeutvikling i The Coca-Cola Company i Norge forklarer at Coca-Cola sin innovasjonsstrategi består av tre hoveddeler:

 

– Egentlig så starter alt vi gjør med dataunderlaget, og å finne ut hva kunden egentlig ønsker.

 

Når Coca-Cola lanserer et nytt produkt eller en ny smak, så er det ikke fordi noen har sittet på et kontor og foreslått en idé, men fordi data og analyser har identifisert et behov eller et ønske om noe nytt og spennende.

 

– Vi ser at det oppstår nye ønsker basert på situasjoner, eller såkalte drinking moments som vi kaller dem. I dag ønsker nordmenn ulike produkter til forskjellige situasjoner.

 

Du kan for eksempel ha et produkt som passer til frokost med venner, et annet som vil gi deg energi i løpet av dagen, et tredje for å kose deg alene etter jobb.

 

– Det legges ned mye ressurser for å finne og identifisere disse behovene, forklarer Zawadzka.

 

Etter å ha identifisert en ny mulighet, starter arbeidet med produktutvikling, konseptualisering og iherdig testing. Smak, farge, konsistens – alt testes til minste detalj i forskjellige prototyper.

 

– Det høres kanskje ut som en selvfølge, men vi er smakseksperter, og kan ikke lansere noe som ikke smaker ordentlig godt. Først når produktet «sitter» 100 prosent og vi får bra tilbakemelding kan vi gå videre til lansering, forklarer Zawadzka.

 

 

Marked for millennials

 

I tillegg til sukkerreduksjon og miljøfokus, endres satsingsområdene for innovering i takt med samfunnet.

 

– Vi ser for eksempel at kundepreferansene endres raskere nå enn tidligere. Millennial-generasjonen vil ha naturlige smaker, større grad av personalisering og mer social goodness knyttet til produktene de kjøper. Da er det opp til oss å levere på dette.

 

Design har alltid vært tett knyttet til Coca-Cola sin merkevare, og dette fokuset kommer også tydelig frem i innovasjonsarbeidet.

 

– Mange fikk sikkert med seg at formen og størrelsen på brusboksene nylig endret seg. Vi gikk fra såkalt «standard can» til «sleek can».

 

Endringen er selvfølgelig en del av Coca-Cola sin nøye uttenkte test- og innovasjonsstrategi.

 

– Den nye boksen er både slankere og mer elegant. Det gjør at vi skiller oss fra konkurrentene og man får en mer premium look på boksen.

 

Slike nyvinninger har faktisk også en oppside i bærekraftsperspektivet.

 

– Vi reduserer faktisk aluminiumsforbruket ettersom lokket og bunnen blir mindre, det er i disse områdene trykket inne i boksen er størst og aluminiumet tykkest.

 

 

Innovering for fremtiden

 

På innovasjonslaben testes det nå ut produkter som kan serveres kalde i sommerhalvåret, og varme om vinteren. Nye automater, kjøleskap og kommunikasjonsløsninger – alt for å skape en best mulig kjøpsopplevelse.

 

– I dag bytter vi kampanje annenhver uke, mens i den digitale fremtiden vil vi kanskje bytte kampanje to til tre ganger om dagen. Vi skal være relevante for folk morgen, middag og kveld.

 

I tillegg til nye og spennende smaker, ligger en stor del av innovasjonskraften også i nye markeder, som for eksempel plantebaserte produkter og kaffe.

 

– Vi har egentlig bare ett mål for øye: Å gjøre livet lysere for folk – og skape øyeblikk for å dele.