I drikkevarer kan sukker erstattes av søtstoff med lavt kaloriinnhold. I motsetning til andre næringsmidler, kan man virkelig lage drikkevarer helt uten kalorier ved hjelp av søtstoff med lavt kaloriinnhold uten å tape verken smak eller tekstur.

Søtstoff med lavt kaloriinnhold gir en søt smak med kun få eller ingen kalorier. Eksempler på lavkalori-varianter av søtstoff inkluderer aspartam, acesulfam K, sakkarin, sukralose og steviol glykosider.

Aspartam er det vanligste lavkalorisøtstoffet brukt over hele verden av mat- og drikkeprodusenter i en rekke produkter, deriblant yoghurt, tyggegummi og brus. I kombinasjon med annet lavkalorisøtstoff, er acesulfam-K brukt i noen av våre drikkevarer for å gi en søt smak. Aspartam er omtrent 200 ganger søtere enn sukker, bare en liten mengde er nødvendig for å erstatte en større mengde sukker.

Takket være søtstoff med lavt kaloriinnhold kan folk velge å nyte noen av våre mest populære leskedrikker med lite eller få kalorier hvis de vil.

Sikkerheten er garantert av hundrevis av studier

Selv om lavkaloribaserte søtstoffer er blitt godkjent som trygge mange ganger, og har vært gjenstand for omfattende vitenskapelig forskning, er noen forbrukere fortsatt forvirret omkring hva slags rolle de spiller i kostholdet.

Den viktigste forpliktelsen vi gjør som selskap er å levere trygge produkter av høy kvalitet. Alle våre produkter og ingredienser er trygge.

Også sikkerheten ved søtstoff støttes av et stort antall vitenskapelige undersøkelser. For eksempel er aspartam en av de grundigst undersøkte matingrediensene som brukes i dag, med mer enn 200 studier som bekrefter sikkerheten.

Næringsmiddelindustrien er en svært regulert sektor. Tallrike mat- og drikkesikkerhetsbyråer rundt om i verden har undersøkt aspartam, og godkjent det som trygt for bruk. I desember 2013 gjorde vitenskapelige eksperter fra den høyeste myndigheten i Europa, European Food Safety Authority (EFSA), en grundig undersøkelse og gjennomgang av alle tilgjengelige data på aspartam og dets nedbrytningsprodukter. EFSAs ekspert konkluderte med at aspartam ikke utgjør noen sikkerhetsbekymring for forbrukerne – samme konklusjon som EFSA trakk etter regelmessige vurderinger av dette søtstoffet i 2006, 2009, 2010 and 2011.

Hvis du ønsker å vite mer om søtstoff kan du besøke nettstedet til The International Sweeteners Association (ISA). ISA informerer om oppdatert ernæringsmessig, vitenskapelig informasjon rundt rollen til, og fordelene ved, lavkalorisøtstoffer, og de mat- og drikkevarene som inneholder dem. ISA er anerkjent av EU-kommisjonen, nasjonale og internasjonale myndigheter samt Verdens helseorganisasjon, og har Non-Government Observer-status med Codex Alimentarius Commision, som etablerer internasjonale matvarestandarder

In English http://www.sweeteners.org/en/