Karamell er en av de eldste fargene som brukes i mat og drikke rundt om i verden. Den er brukt som farge på Coca-Cola siden leskedrikken ble oppfunnet i 1886.

Karameller for farging gjøres kommersielt gjennom prosessen med å fjerne vann fra sukker, etterfulgt av isomerisering og polymerisasjon. E150d (sulfitt-ammoniakk karamell, klasse IV) er en av fire kategorier av karamell som er godkjent for bruk som farger av Europakommisjonen (se E-numrene nedenfor). Karamellfarging er svært ofte brukt i kommersielle matvarer, som for eksempel brus, brød, øl, sauser og pålegg, godterier, frokostblandinger og iskrem. Hvem som helst kan lage karamell hjemme i sitt kjøkken ved å smelte sukker, og denne typen karamell brukes i hovedsak til smaksmessige formål.

Karamell er fremstilt av sukker, men det bidrar ikke til sukker/kaloriinnholdet i en boks med Coca-Cola – den tilstedeværende mengden ikke er fysiologisk signifikant.